4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Έκθεση Γενεύης

ΤΗΙΝΚ GREEN!

Σκεφτείτε πως η παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει, η τρύπα του όζοντος μεγαλώνει, το φαινόμενο του θερμοκηπίου μάς πνίγει και ο πλανήτης απειλείται. Τι κάνουμε;

ΚΕΙΜΕΝΟ: NIKOΣ KOYNITHΣ, ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ βιοκαυσίμων, υδρογόνου και ενεργειακών κυψελών, υβριδικά συστήματα κίνησης, ηλεκτροκινητήρες, νέες τεχνολογίες ελαφρών, σύνθετων υλικών, αποδοτικότερα χαρακτηριστικά καύσης και μείωση της εκπομπής ρύπων και της κατανάλωσης είναι οι λέξεις κλειδιά που χαρακτήρισαν τη φετινή Έκθεση της Γενεύης.
Η αυτοκινητοβιομηχανία φαίνεται πως έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να καταφέρει να προσαρμοστεί στις εποχές όπου η διάθεση ορυκτών καυσίμων δε θα είναι ούτε δεδομένη ούτε καν... πολιτικώς ορθή! Θέτοντας εαυτόν προ των ευθυνών τους και, ομολογουμένως, με αρκετή -είναι η αλήθεια- καθυστέρηση, ο ένας μετά τον άλλον οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μοιάζουν να θέλουν να αποποιηθούν τα αμαρτήματα της αφειδούς κατανάλωσης και της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Χωρίς να βρουν το αυτοκίνητο ή το σύστημα που θα αλλάξει το ρου της αυτοκινητικής ιστορίας, οι 730.736 επισκέπτες της ελβετικής έκθεσης, που διήρκησε από 8 έως 18 Μαρτίου, είναι σίγουρο πως πήραν τουλάχιστον μια ιδέα για το μέλλον όσων θα έρθουν. Ίσως, μάλιστα, και συντομότερα απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Και αυτό γιατί highlight της φετινής έκθεσης αποτέλεσαν όχι ένα, δύο ή τρία νέα εντυπωσιακά μοντέλα, αλλά η μαζικότητα των «πράσινων» λύσεων που οι κατασκευαστές εξέθεσαν στο ευρύ κοινό.
Ήταν τέτοια η έκταση της οικολογικής «υστερίας», μόδας ή ανάγκης -διαλέγετε και παίρνετε- που ακόμα και όσοι δεν είχαν να επιδείξουν κάποια νέα εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα έσπευσαν να δηλώσουν την πίστη τους στη μείωση της εκπομπής ρύπων και την κάλυψη του χαμένου εδάφους στο εγγύς μέλλον. Ε, δεν είναι και λίγο να περιμένουμε σύντομα την παρουσίαση της κινούμενης με βιοαιθανόλη Cayenne ή της υβριδικής Panamera..._ N. K.

Renault Twingo

Πώς αλλάζουν οι καιροί...

Όταν παρουσιάστηκε το Twingo το 1993 προκάλεσε την έκπληξη όλων με τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του. Ενώ τα πολυμορφικά οχήματα ήταν ακόμα στα σπάργανα και το μέλλον τους ήταν αβέβαιο, η Renault μετάγγιζε τις χάρες τους και στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης. Έπειτα από 15 χρόνια, τα πολυμορφικά έχουν καθιερωθεί, αλλά το Twingo παρεκκλίνει από την πορεία του, αφού, πλέον, δε διαφέρει σημαντικά από τα υπόλοιπα μοντέλα της κατηγορίας. Παρά το γεγονός ότι είναι σύγχρονο σχεδιαστικά, δεν προσφέρει τις πρωτοτυπίες της πρώτης γενιάς, αν εστιάσουμε είτε στην εξωτερική εμφάνιση είτε στο εσωτερικό, το οποίο, όμως, διαθέτει τέσσερα ανεξάρτητα καθίσματα. Βέβαια, αντίθετα με την έλλειψη σχεδιαστικής καινοτομίας, κάτω από το κάλυμμα του κινητήρα κρύβεται μια άλλη ιστορία...

Eco-Turbo

Για αρκετές δεκαετίες οι στροβιλοσυμπιεστές ήταν συνυφασμένοι με την κατακόρυφη αύξηση της απόδοσης αλλά και την αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης. Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών καθώς και η αλλαγή νοοτροπίας ανοίγουν μια νέα εποχή, όπου, πλέον, το τούρμπο χρησιμοποιείται ώστε να βελτιωθεί η οικονομία, χωρίς, βέβαια, να θυσιάζονται οι επιδόσεις. Ο νέος κινητήρας TCE (Turbo Control Efficiency) που λανσάρεται με το Twingo αποδίδει από 1.149 κ.εκ. 100 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και 14,8 χλγμ. ροπής στις 3.000 σ.α.λ., με την μέση κατανάλωση να περιορίζεται στα 5,9 λίτρα και τις εκπομπές C02 στα 140 γρ./χλμ. Τέλος, η λειτουργία Overpower αυξάνει στιγμιαία, όταν το απαιτεί ο οδηγός, τη δύναμη και τη ροπή (+5 ίπποι και +0,6 χλγμ., αντίστοιχα).

Bullets

• 3.601x1.640x1.470 χλστ. (MxΠxΥ)
• 165-285 λίτρα για τις αποσκευές
• Κινητήρες 1,2 λίτρων με 60, 75 και 100 ίππους για τον TCE

Όπως οι ηλεκτρικές συσκευές...

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η ΕΕ με οδηγία της έκανε υποχρεωτική τη συνοδεία όλων των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών από μια «ενεργειακή ταμπέλα», η οποία ενημερώνει τον καταναλωτή, μέσω ευδιάκριτων γραφικών, για το πόσο αποδοτική, όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η συγκεκριμένη συσκευή. Η κλίμακα ξεκινά από το Α, γράμμα που χαρακτηρίζει τη μεγαλύτερη απόδοση, και φτάνει μέχρι το G. Σταδιακά, αυτό το μέτρο εξαπλώθηκε, ενώ αρχικά δεν ήταν υποχρεωτικό για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, και στο χώρο του αυτοκινήτου, όπου η αντίστοιχη κλίμακα αναφέρεται στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται και για άλλα στοιχεία, όπως για την κατανάλωση και το κόστος χρήσης.

Οι λύσεις του σήμερα

Το υδρογόνο και η ηλεκτρική και η ηλιακή ενέργεια είναι μερικές από τις επιλογές που ελπίζουμε ότι τελικά θα δώσουν λύση στην εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή -που δείχνει ότι θα αργήσει ακόμη μερικές δεκαετίες- οι κατασκευαστές δείχνουν να επενδύουν σημαντικά σε τεχνολογίες που εκμεταλλεύονται με πιο αποδοτικό τρόπο τα συμβατικά καύσιμα. Οι κινητήρες ντίζελ έχουν, βέβαια, την τιμητική τους, όντας πιο οικονομικοί και με μικρότερες εκπομπές CO2 και, πλέον, σημαντικά μειωμένες εκπομπές οξειδίων του αζώτου, που, μέχρι πρότινος, ήταν το βασικό μειονέκτημά τους.

Mercedes C220 Vision Bluetec
Η ονομασία Bluetec αναφέρεται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα περιορισμού της κατανάλωσης αλλά και των ρύπων (ειδικότερα των οξειδίων του αζώτου) για κινητήρες πετρελαίου. Για πρώτη φορά η Mercedes χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία σε ένα 4κύλινδρο κινητήρα, ο οποίος τοποθετείται στο νέο της μεσαίο μοντέλο. Με 170 ίππους και 40,8 χλγμ. ροπής καταναλώνει μόλις 5,5 λίτρα/100 χλμ. και πληροί τις προδιαγραφές Euro6, που θα εφαρμοστούν το 2015.

Volkswagen
Οι πετρελαιοκινητήρες έχουν κερδίσει και τη Volkswagen. Η πρεμιέρα του Touareg BlueTDI αποτελεί άλλη μια απόπειρα για έναν οικονομικό ντίζελ, που, όπως και στη Mercedes, με βοήθεια ενός καταλύτη SCR, ελαττώνει σημαντικά (περίπου κατά 90%) τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου. Αντίστοιχα, το Passat BlueMotion εστιάζει στην οικονομία καυσίμου, με το 2λιτρο TDI κινητήρα του (105 ίπποι) να καταναλώνει μόλις 5,1 λίτρα/100 χλμ.

Saab
Η ευαισθησία των Σκανδιναβών για την προστασία του περιβάλλοντος είναι παροιμιώδης και η Saab εδώ και χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά στην εξέλιξη κινητήρων που χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα, τα οποία δείχνουν να είναι μια εξαιρετική μεταβατική λύση στην πορεία προς την πλήρη απεξάρτηση από το πετρέλαιο. Μετά τα «9-3» και «9-5», που μπορούν να κινούνται με καύσιμα που περιέχουν μέχρι και 85% βιοκαύσιμα, η παρουσίαση του πρωτότυπου 9-5 Biopower E-100 δείχνει το δρόμο προς την αποκλειστική χρήση βιοκαυσίμων, η οποία θα επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντολογικά, οικονομικά αλλά και πολιτικά οφέλη.

Τι μας περιμένει...

Το γεγονός ότι η ανάγκη για φιλικότερα προς το περιβάλλον οχήματα είναι επιτακτική αδιαμφισβήτητα θα επιφέρει στο μέλλον μια σειρά εξελίξεων. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο οι καταναλωτές στο όνομα αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να συμβιβαστούν με λύσεις που θα τους «ξεβολέψουν» από τις σημερινές ανέσεις. Στη Γενεύη ορισμένοι κατασκευαστές, μέσα από σοβαρές προτάσεις, έδωσαν το αισιόδοξο μήνυμα ότι, τελικά, θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τις ίδιες ανέσεις με πολύ λιγότερες τύψεις.

Toyota Hybrid Concept X

Θα πρέπει να στερηθώ την ευρυχωρία;

Κατέχοντας τα ηνία στην υβριδική τεχνολογία, η Toyota παρουσίασε το πρωτότυπο Hybrid X, που σε μεγάλο βαθμό ίσως δείχνει πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο απόγονος του Prius. Με μήκος 4,5 μ., όσο δηλαδή ενός τυπικού μεσαίου οικογενειακού αυτοκινήτου, προσφέρει άπλετο χώρο για τέσσερις επιβάτες, με το σύστημα πρόωσης να επηρεάζει ελάχιστα την καμπίνα, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι ευρυχωρία και οικολογία μπορούν να προχωρήσουν χέρι χέρι...

Honda Small Hybrid Concept

Θα πρέπει να ξεχάσω την οδηγική ευχαρίστηση;

Όχι απαραίτητα, αφού, σύμφωνα με τη Honda, το Small Hybrid Concept, που σχεδιάστηκε στο κέντρο εξέλιξης της εταιρείας στη Γερμανία, προσφέρει, χάρη στο χαμηλό βάρος του, στην εξελιγμένη αεροδυναμική και στο -γνωστό από το Civic- υβριδικό σύστημα ΙΜΑ, σπορτίφ χαρακτήρα με μικρές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις.

Hyundai QarmaQ

Μήπως θα εξαφανιστούν τα SUV;

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί εξέλιξης είναι το αυξημένο βάρος, ιδιαίτερα στα αυτοκίνητα «ελευθέρου χρόνου». Σε συνεργασία με την General Electrics, η Hyundai παρουσίασε το Qarmaq, στο οποίο, χάρη στην εκτεταμένη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού, έχει μειωθεί σημαντικά το συνολικό βάρος, με αποτέλεσμα και τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Mε τον Ρόμπερτ Μπάτερφιλντ, διευθυντή αγοράς της GE Plastics

«Το Qarmaq φτιάχτηκε από 900 πλαστικά μπουκάλια νερού!»

Ποιες είναι οι κύριες τεχνολογίες πλαστικών υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στο Qarmaq;
Για την εξέλιξη του Qarmaq ρίξαμε στο τραπέζι περίπου τριάντα νέες τεχνολογίες κατασκευής σύνθετων υλικών, που όλες τους ήταν είτε ήδη στην παραγωγή είτε έτοιμες προς παραγωγή, πραγματικές τεχνολογίες, δηλαδή. Το lexan που χρησιμοποιήσαμε, για παράδειγμα, για την κατασκευή των διάφανων επιφανειών είναι ένα πολύ εύκολα διαμορφώσιμο υλικό, που ζυγίζει 50% του βάρους του γυαλιού. Η καινοτομία μας είναι πως ενσωματώσαμε σ’ αυτό μια λεπτή στρώση γυαλιού, που μας επιτρέπει να φτιάξουμε παράθυρα που ανεβοκατεβαίνουν χωρίς να γρατζουνίζονται.
Τα υλικά ΗPPC (σ.σ.: High Performance Thermoplastic Composites) είναι μια εξίσου ενδιαφέρουσα τεχνολογία, που μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε ευρέως ελαφρά υλικά, τα οποία μέχρι τώρα αποτελούσαν αποκλειστικότητα των αγωνιστικών αυτοκινήτων. Το καπό του Qarmaq είναι μια κατασκευή σε σχήμα σάντουιτς με δύο εξωτερικές στρώσεις και έναν πυρήνα στο κέντρο, όπου, αντί για εποξική ή πολυεστερική κόλλα, χρησιμοποιήσαμε το θερμοπλαστικό υλικό Xenoy iQ, που μας επιτρέπει να μηχανοποιήσουμε την παραγωγή του. Στόχος μας είναι η παραγωγή σε κύκλο χρόνου 2 λεπτών, κάτι που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε απίστευτα το κόστος, σε σχέση με εκείνο των καρβονικών υλικών. Πιστεύουμε πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και σε ένα, ενάμιση χρόνο θα είμαστε έτοιμοι για ευρεία παραγωγή. Το καπό ζυγίζει μόλις το μισό, σε σχέση με ένα μεταλλικό, έχει την ακαμψία αλουμινίου, είναι το πρώτο πλαστικό που μπορεί να διαμορφωθεί σε οριζόντια σχήματα και επίσης είναι σε θέση να απορροφήσει μεγάλα ποσά ενέργειας, γεγονός που το καθιστά το ιδανικό υλικό για την προστασία των πεζών.

Τι ακριβώς είναι η τεχνολογία iQ;
Το iQ είναι μια εντελώς νέα τεχνολογία. Ουσιαστικά, εφεύραμε έναν τρόπο ανακύκλωσης των κοινών πλαστικών PET μπουκαλιών νερού, επαναφέροντας, όμως, το υλικό στην αρχική του κατάσταση, χωρίς να χάνουμε κανένα μηχανικό χαρακτηριστικό του! Γι’ αυτό και ονομάζουμε τη διαδικασία «Upcycling», αντί «Recycling». Το Qarmaq φτιάχτηκε από 900 πλαστικά μπουκάλια νερού! Και είναι 600 κιλά ελαφρύτερο απ’ ό,τι, αν κατασκευαζόταν από μέταλλο. Παράλληλα δε η δημιουργία του θερμοπλαστικού υλικού Xenoy iQ με τη βοήθεια αυτής της τεχνολογίας είναι πολύ φιλικότερη προς το περιβάλλον, καθώς απαιτεί πολύ μικρότερα ποσά ενέργειας απ’ ό,τι αν χρησιμοποιούσαμε κοινή πρώτη ύλη.

Θα αλλάξουν όλες αυτές οι τεχνολογίες τη μορφή των αυτοκινήτων;
Ναι! Από τις βασικές προϋποθέσεις των σχεδιαστών ήταν να έχουν υλικά που να τους βοηθούν να εκφράσουν αυτό ακριβώς που θέλουν. Κάποιος, μάλιστα, από αυτούς μου είπε χαρακτηριστικά πως ο ορισμός της παραφροσύνης είναι να κάνεις συνέχεια το ίδιο πράγμα, αλλά να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Με τα ίδια υλικά θα έχουμε το ίδιο ντιζάιν. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τη μορφή των πραγμάτων, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά υλικά._ Ν. Κ.

Mazda 2

Νέα προσέγγιση

Ίσως πρόκειται για το μοντέλο που τράβηξε περισσότερο την προσοχή του κοινού και, αναμφίβολα, αποτέλεσε την πιο ευχάριστη έκπληξη. Η αλλαγή πλεύσης, σε σχέση με την πρώτη γενιά, είναι εμφανής, αφού, στη θέση του απρόσωπου «2», η Mazda δημιούργησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα της κατηγορίας των σουπερμίνι. Παράλληλα, σε αντίθεση με τη μόδα της εποχής, οι διαστάσεις του νέου μοντέλου είναι ελαφρώς μειωμένες, έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση να διατηρείται και ο αστικός χαρακτήρας. Η εικόνα στο εσωτερικό είναι αντίστοιχα ευχάριστη, με τον ψηλά τοποθετημένο επιλογέα και το μικρό σε διάμετρο τιμόνι -που θυμίζει το αντίστοιχο του MX-5- να προσδίδουν και σπορτίφ χαρακτήρα.

Bullets

• 3.885x1.695x1.475 χλστ. (MxΠxΥ)
• Αποκλειστικά 5θυρες εκδόσεις
• 250 λίτρα για τις αποσκευές
• Κινητήρας 1,3 λίτρων με 75-84 ίππους και 1,5 λίτρων με 103 ίππους

Nissan X-Trail

Μοιάζει αρκετά με τον πρόγονό του, όμως η δεύτερη γενιά του X-Trail είναι ένα εντελώς νέο αυτοκίνητο. Με μεγαλύτερες διαστάσεις (+175 χλστ. μήκους), εν μέρει και για να διαχωρίζει ακόμα περισσότερο τη θέση του από το Qashqai, χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης, ενώ η απόσταση από το έδαφος έχει φτάσει τα 200 χλστ. Ριζικά ανανεωμένο είναι και το εσωτερικό, όπου εγκαταλείφθηκε η λύση του κεντρικά τοποθετημένου πίνακα οργάνων, ενώ σημαντικά βελτιωμένη είναι και η συνολική ποιότητα. Κίνηση στο X-Trail δίνουν δύο βενζινοκινητήρες 2,0 και 2,5 λίτρων με 140 και 169 ίππους, αντίστοιχα.

Daihatsu Cuore
Το νέο αυτοκίνητο πόλης της Daihatsu διατηρεί το μήκος του λίγο κάτω από τα 3,5 μ. καθώς και τις τέσσερις πόρτες, στοιχεία που έχουν ως στόχο να προσδώσουν ευελιξία αλλά και αυξημένη πρακτικότητα. Με έμφαση στην οικονομία καυσίμου αλλά και τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας των 998 κ.εκ. αποδίδει 69 ίππους.


Η εκδίκηση του... γαλατά
Μήπως το λευκό κάνει μόνο για τα γαλατάδικα και τα ασθενοφόρα; Όχι, σύμφωνα με τους σχεδιαστές, οι οποίοι στη Γενεύη έδωσαν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο παρεξηγημένο αυτό χρώμα. Για να είμαστε ακριβείς, ως επί το πλείστον, δεν πρόκειται για την «απλή» εκδοχή του άσπρου, αλλά για το ιριδίζον, που γεννά χίλιες δυο αποχρώσεις. Είτε πρόκειται για το Altea Freetrack, που αποκαλύπτει τα σχέδια της ισπανικής εταιρείας για το πρώτο της SUV, είτε για τα 207 RC και Punto Abarth με τους 175 και 150 ίππους, αντίστοιχα, είτε ακόμα για το πρωτότυπο ανοικτό cee’d, τα πράγματα δείχνουν ότι το λευκό έρχεται στη μόδα.

Audi A5

Επεκτατικές τάσεις

Η Audi έχει βάλει ως σκοπό να αποκτήσει εκπρόσωπο σε κάθε κατηγορία. Το νέο Α5 αποτελεί την πρότασή της στα μεσαία κουπέ πολυτελείας, όπου, σε συνδυασμό με το νέο Α4, θα δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα, που θα ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες προτάσεις των BMW και Mercedes. Ο σχεδιασμός ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό το πρωτότυπο Nuvolari, ενώ, παρά τα 4.630 χλστ. μήκους, ο χώρος για τους πίσω επιβάτες είναι σχετικά περιορισμένος, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για τις αποσκευές, που έχουν στη διάθεσή τους 455 λίτρα. Αντίθετα με τη συνήθη πρακτική της εταιρείας, παράλληλα με το Α5, παρουσιάστηκε και η κορυφαία έκδοση της σειράς με το διακριτικό «S».

Maserati GrandTurismo
Σχεδιασμένη από τον οίκο Pininfarina, η νέα GrandTurismo χρησιμοποιεί με αριστοτεχνικό τρόπο παραδοσιακά σχεδιαστικά στοιχεία της εταιρείας. Μπορεί να έχει τέσσερις θέσεις, όμως, όπως είναι αναμενόμενο, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον οδηγό. Με μήκος που αγγίζει τα 4,9 μ., οι διαστάσεις της δε διαφέρουν σημαντικά από τη Ferrari 612, όμως, για την περίπτωση, κάτω από το μακρύ ρύγχος κρύβεται ένα V8 σύνολο, που από 4,2 λίτρα αποδίδει 405 ίππους. Οι επιδόσεις είναι αντάξιες του ονόματός της, με τη διαδικασία του 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 5,2 δλ. και την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 285 χλμ./ώρα.

Lamborghini Gallardo Superleggera
Για όσους έβρισκαν την Gallardo αργή για τα γούστα τους, η Lamborghini ετοίμασε μια νέα έκδοση, που, εκτός από 10 ίππους επιπλέον, είναι και κατά 100 κιλά ελαφρύτερη. Το αποτέλεσμα είναι οι 530 ίπποι του 5λιτρου V10 να επιταχύνουν τη Superleggera από στάση μέχρι τα 100 χλμ./ώρα σε 3,8 δλ.

BMW M3
Μπορεί να παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο, όμως η τελική μορφή της νέας Μ3 θα είναι σχεδόν απαράλλαχτη. Κάτω από το κάλυμμα του κινητήρα θα κατοικοεδρεύει για πρώτη φορά στην οικογένεια των Μ3 ένας V8 με απόδοση, πλέον, 400 ίππους.